Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tanösvény linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Tanösvény képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: tanosveny.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
A védett növényeket bemutató tanösvény - Kőszeg

A védett növényeket bemutató tanösvény - Kőszeg

Az 1998-ban kialakított - hazánkban egyedülálló - védett növényeket bemutató tanösvényen mintegy 120 lágyszárú- és cserjefaj tekinthető meg. A természetvédelem a veszélyeztetett fajokat lehetőleg eredeti élőhelyeiken kívánja megóvni. Sajnos azonban erre számos esetben nincsen mód, hiszen az élőhelyek gyakorta zavartak, vagy megsemmisültek.

Aggteleki-karszt tanösvényei

Aggteleki-karszt tanösvényei

A Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő Baradla-tanösvény végigjárása közben megismerhetjük a karsztvidék sokféleségét és az élettelennek tűnő környezetet, közelebb kerülhetünk a terület látszólag bonyolult csodáinak megértéséhez. A Baradla-barlang víznyelői és forrásai között húzódó útvonalon csodálatos természeti környezetben tanulmányozhatjuk a terület földtani, vízrajzi, állat- és növénytani értékeit.

Alsó-hegyi Zsombolyos

Alsó-hegyi Zsombolyos

A kb. 14 km hosszú és kb. 355 m szintemelkedésű tanösvény 14 állomást fűz föl és mindkét irányban végigjárható, kb. 4-5 óra alatt. Azonban mi a számozással megegyező, kevésbé meredek útvonalat javasoljuk. A tanösvény állomásait számjelzések jelzik, az útvonalat fölfestett fehér körben piros T jel mutatja.

Anna-ligeti

Anna-ligeti

Az Anna-ligeti gyűjteményes kert története Bolza József letelepedésével kezdődött meg, aki a liget egy részén és az arborétum mai területén is ún. fáskertet tartott fenn. A park nevét Bolza József (Pepi gróf) feleségéről, Batthyány Annáról kapta, akivel együtt kezdték el a tájképi kert kialakítását, felhasználva a kedvező területi adottságokat: a Körös közelségét, az érintetlenül maradt puhafa-ligeterdő óriás méretű fehér nyarait és füzeit, illetve a keményfa-ligeterdő gazdag növényvilágát.

Ártéri tanösvény

Ártéri tanösvény

A tanösvény Vác déli végén (a váci Liget mellett), a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó váci ártéri erdő területén található, és csatlakozik a Budapest-Szob kerékpárúthoz is. A botanikai-zoológiai tanösvény a Duna folyót egykor végigkísérő ártéri erdők egyik maradványát mutatja be. Az erdő legszebb részeit gyakran borítja víz, ezért egy 510 méter hosszú, lábakon álló deszkaösvényt építettek ki a Göncöl Alapítvány önkéntesei. Ennek állapota jelenleg is kifogástalan. Magas vízállás esetén (a budapesti mércén 620 cm felett) a tanösvény száraz lábbal nem járható.

Ásványvíz Tanösvény Korondon

Ásványvíz Tanösvény Korondon

Több mint tíz borvízforrást köt össze az az Ásványvíz Tanösvény Korondon, amely a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanárainak, egyetemi hallgatóinak, valamint a helyi iskola tanárainak és diákjainak összefogásával készült el.

Bazsarózsa

Bazsarózsa

A Bazsarózsa Tanösvény a Pécsvárad mellett található Dombay-tótól indul, és a Mecsek legmagasabb pontján, a Zengő csúcson ér véget. Létesítésének célja egy olyan tanösvény megvalósítása volt a Kelet-Mecsekben, amely pontos, de közérthető módon mutatja be a még érintetlen természeti környezetet, illetve a hozzá közvetlenül kapcsolódó mondákat, legendákat, helytörténeti örökséget.

Bél-kői

Bél-kői

Bélapátfalva - Bél-kői Tanösvény a Bükki Nemzeti Parkban. Az útvonal hossza 5 kilométer, az állomások száma 7 db, menetidő 2,5 óra. Az egész évben szabadon látogatható tanösvény bejárásához a nemzeti park munkatársai szakvezetést biztosítanak.

Bernecebaráti tanösvény

Bernecebaráti tanösvény

A Bernecebaráti tanösvényen Sisa Pista, az utolsó nógrádi betyár nyomán járjuk be a Bernecebaráti és Nagyoroszi között húzódó Nagy-völgy egyik mellékvölgye, az Oszlai-árok, egyes térképek szerint Orlai-árok menti erdőket.

Hirdetés
Borz tanösvény Mikóháza

Borz tanösvény Mikóháza

A Borz tanösvény a Margit-forrást köti össze a Fekete-réttel Vágáshután keresztül. A Margit-forrástól indulva a Hosszú-patak völgyében haladhatunk, - egy darabon az országos kék túra nyomvonalán - eleinte a közúton, amelyet törékeny füzek, égeres erdőfoltok és gyertyános-tölgyesek szegélyeznek. Helyenként kisebb-nagyobb rét bukkan elő az út mentén, ahol szívesen legelésznek az őzek. Az utat gyakran keresztezi a borz hajnalban, alkonyatkor vagy éjszaka élelemszerző útja során.

Cserépfalu Ördögtorony Tanösvény

Cserépfalu Ördögtorony Tanösvény

Cserépfalui Ördögtorony tanösvény a Bükki Nemzeti Parkban. Az útvonal hossza 10 kilométer, állomások száma 20 db, menetidő 4,5 óra. Cserépfalu központjában a Suba-lyuk Múzeum közelében található a kiindulópont. A Cserépfalu központjából induló és ugyanoda visszakötő 10 km hosszú tanösvényt két részletben és mindkét irányból be lehet járni. A Millenniumi kilátótól (Kisamerika, Berezdaljai pincesor) indulva a Perpáctól északra lévő Ökörütő-völgyön át a Hór-völgybe lehet jutni, ott déli irányba fordulva térhetünk vissza Cserépfaluba. A tanösvény Cserépfalu kulturális nevezetességeit (barlanglakások, mészégetés), valamint a Bükkalja és a Déli-Bükk földtani, biológiai és őstörténeti (Suba-lyuk) értékeit mutatja be.

Csillárka tanösvény

Csillárka tanösvény

A Csillárka tanösvény változatos élőhelyeken át vezet: nyílt vizeken, nád és iszapszigetek között, illetve a szűk, vadregényes, nádi ereken, ösvényeken. A Velencei-tó nyugati nádasainak egy része és a közeli Dinnyési Fertő nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is jelentős vízimadár élőhely! Védelem alatt állnak a Ramsari Nemzetközi Egyezmény keretében is. A szitakötők két pár szárnyukkal, szinte minden manőverre képesek, helyben, előre, hátra tudnak repülni. A tó 26 halfaja közül legnagyobb tömegben az ezüstkárász (Carassius auratus gibelio) található meg.

Csodabogyó

Csodabogyó

A Csodabogyó tanösvény sárga jelzéssel ellátott turistaúton halad. Az erdei séta közben tájékoztató táblák segítségével lehet tájékozódni a Mecsekerdő Zrt. által kezelt, és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által védelemre tervezett, Tenkes-hegy természeti kincseiről, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem közösen megóvandó értékeiről, az erdő növény- és állatvilágáról. A tanösvényen kilátótorony, végállomásán tűzrakó- és pihenőhely található. A pontos eligazodást a Tanösvény mellett elhelyezett, csodabogyó emblémával ellátott útjelzők segítik.

Denevér tanösvény a Mecsekben

Denevér tanösvény a Mecsekben

Denevér tanösvény a Mecsekben, Abaligeten a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Az útvonal hossza 5 kilométer, az állomások száma 13 db, menetidő 3 óra. A tanösvény bejárásához igény szerint szakvezetést biztosít a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Duna

Duna

A Duna Tanösvény egy 13 pontból álló, informatív sétatúra a Margit-híd és a Petőfi-híd között a budapesti Duna-parton. A tanösvény egyes pontjain fiatal kortárs képzőművészek, grafikusok, építészek munkái mesélik el a Duna történetét, jelenét és elképzelt jövőjét. Bepillanthatsz a régmúlt Duna-part szórakozási formáiba, a folyó természeti kincseibe és megismerheted a dunai legendákat is. Egyedül vagy baráti társasággal is nekivághatsz, gyalogolhatsz vagy bringázhatsz, útba ejthetsz akár csak egy-két pontot, vagy végigmehetsz az egész útvonalon. Ha megpihennél, várunk a Belgrád rakparti nemzetközi hajóállomáson! A stégen ledőlhetsz a növényekkel körbevett hatalmas nyugágyon, társasjátékozhatsz, sőt akár még a randidat is odaszervezheted.

Építészeti tanösvény Dunaújvárosban

Építészeti tanösvény Dunaújvárosban

Ugyan, mit lehet mutogatni ezen a ronda városon? - csodálkozik egyik szomszédom, amikor megtudja tőlem, hogy építészeti emlékek tanútja készült a városban. Tény, hogy Dunaújváros nem tartozik az építészeti remekművek közé.

Erdei iskolák és tanösvények szerepe a biológia oktatásban

Erdei iskolák és tanösvények szerepe a biológia oktatásban

Az erdei iskolák és tanösvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy testközelből tapasztalhassák meg a diákok a természet szépségeit. Felfedezhessék, megismerhessék az életközösségeket alkotó növény- és állatfajokat, megfigyelhessék a közöttük lévő összetett biológiai kapcsolatokat. A székesfehérvári Sóstói természetvédelmi terület és tanösvény szolgál a terepbejárás színhelyéül a szakközépiskolások számára.

Tuti menü