Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Észak-Magyarország képes leírás - Tanösvény.tlap.hu
részletek »

Észak-Magyarország - Tanösvény.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tanosveny.tlap.hu » Észak-Magyarország
Keresés
Találatok száma - 19 db
Aggteleki-karszt tanösvényei

Aggteleki-karszt tanösvényei

A Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő Baradla-tanösvény végigjárása közben megismerhetjük a karsztvidék sokféleségét és az élettelennek tűnő környezetet, közelebb kerülhetünk a terület látszólag bonyolult csodáinak megértéséhez. A Baradla-barlang víznyelői és forrásai között húzódó útvonalon csodálatos természeti környezetben tanulmányozhatjuk a terület földtani, vízrajzi, állat- és növénytani értékeit.

Alsó-hegyi Zsombolyos

Alsó-hegyi Zsombolyos

A kb. 14 km hosszú és kb. 355 m szintemelkedésű tanösvény 14 állomást fűz föl és mindkét irányban végigjárható, kb. 4-5 óra alatt. Azonban mi a számozással megegyező, kevésbé meredek útvonalat javasoljuk. A tanösvény állomásait számjelzések jelzik, az útvonalat fölfestett fehér körben piros T jel mutatja.

Ártéri tanösvény

Ártéri tanösvény

A tanösvény Vác déli végén (a váci Liget mellett), a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó váci ártéri erdő területén található, és csatlakozik a Budapest-Szob kerékpárúthoz is. A botanikai-zoológiai tanösvény a Duna folyót egykor végigkísérő ártéri erdők egyik maradványát mutatja be. Az erdő legszebb részeit gyakran borítja víz, ezért egy 510 méter hosszú, lábakon álló deszkaösvényt építettek ki a Göncöl Alapítvány önkéntesei. Ennek állapota jelenleg is kifogástalan. Magas vízállás esetén (a budapesti mércén 620 cm felett) a tanösvény száraz lábbal nem járható.

Bél-kői

Bél-kői

Bélapátfalva - Bél-kői Tanösvény a Bükki Nemzeti Parkban. Az útvonal hossza 5 kilométer, az állomások száma 7 db, menetidő 2,5 óra. Az egész évben szabadon látogatható tanösvény bejárásához a nemzeti park munkatársai szakvezetést biztosítanak.

Bernecebaráti tanösvény

Bernecebaráti tanösvény

A Bernecebaráti tanösvényen Sisa Pista, az utolsó nógrádi betyár nyomán járjuk be a Bernecebaráti és Nagyoroszi között húzódó Nagy-völgy egyik mellékvölgye, az Oszlai-árok, egyes térképek szerint Orlai-árok menti erdőket.

Borz tanösvény Mikóháza

Borz tanösvény Mikóháza

A Borz tanösvény a Margit-forrást köti össze a Fekete-réttel Vágáshután keresztül. A Margit-forrástól indulva a Hosszú-patak völgyében haladhatunk, - egy darabon az országos kék túra nyomvonalán - eleinte a közúton, amelyet törékeny füzek, égeres erdőfoltok és gyertyános-tölgyesek szegélyeznek. Helyenként kisebb-nagyobb rét bukkan elő az út mentén, ahol szívesen legelésznek az őzek. Az utat gyakran keresztezi a borz hajnalban, alkonyatkor vagy éjszaka élelemszerző útja során.

Cserépfalu Ördögtorony Tanösvény

Cserépfalu Ördögtorony Tanösvény

Cserépfalui Ördögtorony tanösvény a Bükki Nemzeti Parkban. Az útvonal hossza 10 kilométer, állomások száma 20 db, menetidő 4,5 óra. Cserépfalu központjában a Suba-lyuk Múzeum közelében található a kiindulópont. A Cserépfalu központjából induló és ugyanoda visszakötő 10 km hosszú tanösvényt két részletben és mindkét irányból be lehet járni. A Millenniumi kilátótól (Kisamerika, Berezdaljai pincesor) indulva a Perpáctól északra lévő Ökörütő-völgyön át a Hór-völgybe lehet jutni, ott déli irányba fordulva térhetünk vissza Cserépfaluba. A tanösvény Cserépfalu kulturális nevezetességeit (barlanglakások, mészégetés), valamint a Bükkalja és a Déli-Bükk földtani, biológiai és őstörténeti (Suba-lyuk) értékeit mutatja be.

Geológiai tanösvény

Geológiai tanösvény

Egy ősi tenger, a Paratethys fenekétől - egy folyóparti, szubtrópusi esőerdő övezetén keresztül - a vulkánok tetejéig ívelő időutazás szakavatott túravezetéseken hívja látogatóit a történelem előtti múltba. Legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy pince rész mutatja be, a legújabb, folyamatban levő feltárások belső terét ideiglenes, faszerkezetű épület védi. A nagycsarnok kiállítása a terület ősmaradványai mellett az egyéb európai és magyar lábnyomos lelőhelyek ismertetésére is kitér. Az egykori vegetációt egy ősnövénysarok rekonstrukciója teszi szemléletessé. Az ősvilági Pompeji nyitott könyvként ad betekintést a Föld fejlődéstörténetének egy rövid szakaszába, az őslénytan kincsestára ahol az eltemetett múlt nagy része még feltáratlan.

Gördülő tanösvény

Gördülő tanösvény

Szendehely-Katalinpuszta a Börzsöny és a Cserhát kapuja. Budapestről, a fővárosi agglomeráció észak-keleti részéből, de az M0-ás körgyűrűnek köszönhetően szinte az egész ország területéről gyorsan és egyszerűen elérhető. Katalinpuszta a városi környezetben élők számára - a Budai-hegyektől és a Pilistől is alapvetően különböző, ma még kevesek által ismert Naszály-hegy lábainál - az érintetlen természeti környezet gyors elérésének lehetőségét kínálja.

Hirdetés
Környezetismereti tanösvények

Környezetismereti tanösvények

A tanösvények egyaránt szolgálják a turizmus, idegenforgalom és az oktatás, környezeti nevelés céljait. Az Észak-magyarországi régió (Nógrád, Heves és Borsod-abaúj-Zemplén megyék) területén több mint félszáz tanösvény segíti a vidék természeti és kultúrtörténeti értékeinek megismerését, felfedezését. A jelenleg számon tartott 55 'ismeretterjesztő útvonal' fele a Bükkben található, hiszen itt a legnagyobb fokú a földtani, biológiai és kulturális értékek változatossága, ráadásul hazánkban először itt alakítottak ki tanösvényt: Szilvásváradon a horotna-völgyi 'erdei tanulóút' a szabadtéri Erdei Múzeummal az 1971-1974-es években épült ki. A tanösvények többségét a régió természeti területeit, értékeit őrző, védő, kezelő Bükki Nemzeti Park Igazgatóság létesítette, mellettük az Északi-középhegység erdőterületein gazdálkodó állami erdészeti részvénytársaságok (Egererdő Rt. és az Északerdő Rt.), a helyi önkormányzatok, oktatási és közművelődési intézmények, valamint a civil szervezetek járnak élen a tanösvények kialakításában.

Milleniumi

Milleniumi

A Szilvásvárad szélén lévő Bükki Nemzeti Park információs háztól a Kalapat-tetőn lévő kilátóhoz vezető tanösvény 20 ismertető tábláján igen sok információ olvasható. 10 tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be (ezeket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki).

Milleniumi tanösvény Szilvásvárad

Milleniumi tanösvény Szilvásvárad

Államalapításunk ezeréves évfordulóján Szilvásváradon, a Kalapos-tetőn kilátót építettek. A kilátóhoz kényelmes út vezet, amit tanösvénnyé alakítottak. A 2,5 km hosszú szakaszon 20 ismertető táblát helyzetek el, meglehetősen sok szöveggel és ábrával. A táblákról bőséges információt szerezhetünk az erdőkről, az erdőművelésről, a Bükk kialakulásáról és földtani értékeiről, növényzetéről, állatvilágáról, a Bükki Nemzeti Parkról és a természetvédelemről. A tanösvény útvonala vonalas és mintegy 210 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni a BNP információs házától a végállomást jelentő kilátótoronyig.

Napraforgó

Napraforgó

Zebegény természeti értékeinek bemutatása és megóvása céljából hozta létre a Napraforgó Tanösvényt a Zebegény Teleház Alapítvány. A névadó Napraforgó Grófnő (gróf Károlyiné gróf Apponyi Franciska) indult el a huszadik század elején azon az ösvényen, amelyre most szeretettel várunk mindekit, aki kiváncsi környezetére és fogékony a szép iránt.

Szalamandra tanösvény

Szalamandra tanösvény

A tanösvény a Lázbérci-tó partján a régi országúton kezdődik. Mivel érezhetően hűvösebb a levegő, mint a faluban, érdemes pulóvert, ruhát hozni a kirándulásra. A Szalamandra-tanösvény hossza kb. 6 km, változatos terepen, ezért szükséges élelmiszert, ivóvizet, iskolás (gyermek) csoportnak elsősegély felszerelést hozni. A fényképezőgép se maradjon otthon, hiszen a változatos táj nagyon szép, érdemes megörökíteni a látottakat.

Szarvaskő Földtani Tanösvény

Szarvaskő Földtani Tanösvény

A térségben késő tavasszal, kora nyáron járva csodálatos virágos mezők, napos erdei rétek váltakoznak a tölgyesekkel, bükkösökkel. Pazar virágszőnyeg fogadott bennünket: geológus létünkre nagy kedvünk támadt botanizálni, meghatározni a szebbnél szebb mezei és erdei virágokat. Köztük talán legnagyobb számban a kékek, lilák virágoztak, bár még egy kicsit a sárga színek is divatoztak, pompáztak, a ciklámenrózsaszín ruhába öltözött enyvesszárú szegfű tömegesen virított.

Tanösvény a Sár-hegyen

Tanösvény a Sár-hegyen

A gyöngyösi Sár-hegy jellegzetes tagja annak a szigethegysorozatnak amely az Északi-középhegységet az Alföld felé határolja, s melynek olyan nevezetes tagjai vannak mint a tokaji Nagykopasz, Szarvask∓mp;mp;tilde;, az egri Nagyeged vagy a fóti Somlyó. Ezen peremhegyek közös jellemz∓mp;mp;tilde;je, hogy az alföldi erd∓mp;mp;tilde;ssztyepp növényzet felhúzódik a déli oldalakra, s helyenként keveredik is a hegyvidéki elemekkel. Az Alföld mai növényeinek egy része a jégkorszak klímáját ezeken a déli lankákon vészelte át, s innen terjedt szét a síkságon. Ezen viszonylag kis területek sokféle társulásai fajgazdag növény és állatviláguk indokolják, hogy a fent említett hegyek mindegyikén védett területek vannak.

Tanösvények - Ipolytarnóc

Tanösvények - Ipolytarnóc

A terület túraúthálózata a geológiai tanösvényhez illeszkedő kőzetparki, biológiai, és kőszikla ösvényekből épül fel. Ez utóbbiak a nyitvatartási időn belül szabadon, túravezetés nélkül látogathatók. A legújabb fejlesztéseink révén a Lombkorona sétány és a Miocén erdő is bejárható, némi korlátozással, ezeket az Újdonságok menüpontunk részletezi. A tájékozódást magyar - angol nyelvű információk segítik.

Tuti menü