Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Dunántúl képes leírás - Tanösvény.tlap.hu
részletek »

Dunántúl - Tanösvény.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tanosveny.tlap.hu » Dunántúl
Keresés
Találatok száma - 33 db
A védett növényeket bemutató tanösvény - Kőszeg

A védett növényeket bemutató tanösvény - Kőszeg

Az 1998-ban kialakított - hazánkban egyedülálló - védett növényeket bemutató tanösvényen mintegy 120 lágyszárú- és cserjefaj tekinthető meg. A természetvédelem a veszélyeztetett fajokat lehetőleg eredeti élőhelyeiken kívánja megóvni. Sajnos azonban erre számos esetben nincsen mód, hiszen az élőhelyek gyakorta zavartak, vagy megsemmisültek.

Bazsarózsa

Bazsarózsa

A Bazsarózsa Tanösvény a Pécsvárad mellett található Dombay-tótól indul, és a Mecsek legmagasabb pontján, a Zengő csúcson ér véget. Létesítésének célja egy olyan tanösvény megvalósítása volt a Kelet-Mecsekben, amely pontos, de közérthető módon mutatja be a még érintetlen természeti környezetet, illetve a hozzá közvetlenül kapcsolódó mondákat, legendákat, helytörténeti örökséget.

Csillárka tanösvény

Csillárka tanösvény

A Csillárka tanösvény változatos élőhelyeken át vezet: nyílt vizeken, nád és iszapszigetek között, illetve a szűk, vadregényes, nádi ereken, ösvényeken. A Velencei-tó nyugati nádasainak egy része és a közeli Dinnyési Fertő nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is jelentős vízimadár élőhely! Védelem alatt állnak a Ramsari Nemzetközi Egyezmény keretében is. A szitakötők két pár szárnyukkal, szinte minden manőverre képesek, helyben, előre, hátra tudnak repülni. A tó 26 halfaja közül legnagyobb tömegben az ezüstkárász (Carassius auratus gibelio) található meg.

Csodabogyó

Csodabogyó

A Csodabogyó tanösvény sárga jelzéssel ellátott turistaúton halad. Az erdei séta közben tájékoztató táblák segítségével lehet tájékozódni a Mecsekerdő Zrt. által kezelt, és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által védelemre tervezett, Tenkes-hegy természeti kincseiről, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem közösen megóvandó értékeiről, az erdő növény- és állatvilágáról. A tanösvényen kilátótorony, végállomásán tűzrakó- és pihenőhely található. A pontos eligazodást a Tanösvény mellett elhelyezett, csodabogyó emblémával ellátott útjelzők segítik.

Denevér tanösvény a Mecsekben

Denevér tanösvény a Mecsekben

Denevér tanösvény a Mecsekben, Abaligeten a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Az útvonal hossza 5 kilométer, az állomások száma 13 db, menetidő 3 óra. A tanösvény bejárásához igény szerint szakvezetést biztosít a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Duna

Duna

A Duna Tanösvény egy 13 pontból álló, informatív sétatúra a Margit-híd és a Petőfi-híd között a budapesti Duna-parton. A tanösvény egyes pontjain fiatal kortárs képzőművészek, grafikusok, építészek munkái mesélik el a Duna történetét, jelenét és elképzelt jövőjét. Bepillanthatsz a régmúlt Duna-part szórakozási formáiba, a folyó természeti kincseibe és megismerheted a dunai legendákat is. Egyedül vagy baráti társasággal is nekivághatsz, gyalogolhatsz vagy bringázhatsz, útba ejthetsz akár csak egy-két pontot, vagy végigmehetsz az egész útvonalon. Ha megpihennél, várunk a Belgrád rakparti nemzetközi hajóállomáson! A stégen ledőlhetsz a növényekkel körbevett hatalmas nyugágyon, társasjátékozhatsz, sőt akár még a randidat is odaszervezheted.

Építészeti tanösvény Dunaújvárosban

Építészeti tanösvény Dunaújvárosban

Ugyan, mit lehet mutogatni ezen a ronda városon? - csodálkozik egyik szomszédom, amikor megtudja tőlem, hogy építészeti emlékek tanútja készült a városban. Tény, hogy Dunaújváros nem tartozik az építészeti remekművek közé.

Ezüsthárs tanösvény - Mecsekerdő

Ezüsthárs tanösvény - Mecsekerdő

A Mecsekerdő Zrt. gyönyörű helyszínt választott új tanösvényének kiépítéséhez, melynek névadója a Zselici vidék jellegzetes és meghatározó fafaja, az ezüsthárs. A körülbelül 6 kilométeres, kényelmes sétával bejárható tanösvény tábláinak segítségével megismerkedhetnek az odalátogatók az erdőgazdaság, és az erdészek mindennapi munkájával, a Dél-Zselic geológiájával, természeti értékeivel, a tanösvény kezdő és végpontján pedig szomjukat olthatják a frissen felújított források vizével.

Fekete harkály

Fekete harkály

A tanösvény egy kellemes kirándulás színhelye, egészséges sétára nyújt lehetőséget egy könnyen megközelíthető, természetszerű erdőben, Kaposvár közelében. A túra közben érdekes, a helyszínen megtapasztalható - akár kézzel fogható - információkat kaphatunk a zselici erdő életéről: változatos élőhely-típusokat, különféle fafajokat, csodás lágyszárú növényeket, és akár rejtett életmódú állatokat lehet megismerni. Az igazgatóság vagyonkezelésében lévő erdőterületen gyakorlatban lehet megtapasztalni, hogy a sokszor hatalmas fátlan területekkel járó ún. vágásos erdőgazdálkodás helyett mennyivel kíméletesebb a természetes erdőműködtető folyamatokat leutánzó, folyamatos erdőborítást fenntartó, természetközeli gazdálkodási mód. A varázslatos hangulatú égerligetben kanyargó patak felett pallósorról lehet megfigyelni a vizes élőhelyet. Megismerkedhetünk konkrét, gyakorlati természetvédelmi intézkedésekkel: akácfák meggyűrűzése, madárodú-telep, talajerózió elleni védelem.

Hirdetés
Gemenci tanösvények

Gemenci tanösvények

A Gemenc Zrt. a Gemenci erdő elhivatott kezelőjeként fenntartható és eredményes gazdálkodást folytat zömében védett természeti területeken. Erdeink nem csak a termelést szolgálják, védőhatást fejtenek ki és eleget tesznek szociális, rekreációs szerepüknek is. Az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás és a vadgazdálkodás alapozza meg az erdő közjóléti szerepének kiteljesedését, az Erdei Vasút, az Ökoturisztikai Központ, az Erdei Iskola, a tanösvények, stb. folyamatos fejlesztését. A Gemenc Zrt. - mint a térségben az ökoturizmus támogatója, ill. elindítója - e kiadvány segítségével kívánja bemutatni a látogatóknak a Gemenci erdő tanösvényeit.

Hanság NP és tanösvényei

Hanság NP és tanösvényei

Sziki Őszirózsa Tanösvény A szikes puszta és tavak életközösségével, valamint a régi magyar háziállatoknak a védett területek megőrzésében és hasznosításában betöltött szerepével ismerkedhetnek meg a tanösvény látogatói. Gyöngyvirág Tanösvény A Lajta-hegység nyúlványaként ismert Fertőmelléki-dombsornak az egyik értékes területe a 412 ha területű Szárhalmi erdő. Kövi Benge Tanösvény A fertőrákosi Püspöki kőfejtő nemcsak egy mára már letűnt világnak az emlékhelye, hanem egy ma is mozgalmas, különösen értékes növény- és állatvilágnak az otthona Hany Istók Tanösvény Az 5 km hosszú tanösvény kiindulópontja az Osli és Bősárkány között félúton található Esterházy Madárvárta. Az épület az ország egyik legrégebbi madárvártája, amely kiállítóhely is egyben.

Kamonkő - Szigliget

Kamonkő - Szigliget

A Szigligeti multi, 7,5 km hosszú és 360 m szintemelkedésű körtúra, melynek 4 pontja érinti Szigliget leglátványosabb és hagyományosabb részeit. Szigliget 'gyönyszeme' az Aranykagyló völgy/öböl, melyet az Óvári-hegy a Kamonkő és a Rókarántó övez. A táj mediterán klimája következtében kiváló szöllő terem és a völgyben szép régi borpincék sorakoznak. Kiindulópontnak ajánlható az Óvári parkoló, mely a multi első pontja közelében található. Lehet azonban más parkoló is a kiindulás pl. a hajókikötő vagy a strand parkolója. A multi pontjainak körbejárása során ajánlott a szigligeti látványosságokat is meglátogatni mert varázslatos élményben részesülhetünk. A vár tatárjárás után 1260 körül épült és többszöri bővítés után 1521-től a Tóti-Lengyel családé lett. Érdemes megemlíteni, hogy a török csapatok többször ostromolták, de bevenni nem tudták., hiszen a híres törökverő Kinizsi Pál apósa, Magyar Bálint volt a vár kapitánya.

Kányavári-sziget, Búbos vöcsök tanösvény

Kányavári-sziget, Búbos vöcsök tanösvény

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének egyik kiemelten látogatott területén, a Kis-Balaton tájegységén található Kányavári-szigeten alakította ki Igazgatóságunk a Búbos vöcsök tanösvényt. (Megközelíthető a Zalavár és Balatonmagyaród közötti útszakaszról).

Kitaibel tanösvény

Kitaibel tanösvény

A Marcal-medence sík vidékéből szigetszerűen kiemelkedő magányos óriás, a Somló számos természeti értéket őriz napjainkig: a különleges bazaltformák, ritka növény- és állatfajoknak nyújtanak otthont. Hazánk kultúrtörténeti értékei közé soroljuk a hegytető hajdan virágzó bronzkori települését és az ugyancsak évezredes múltra visszatekintő - híres borokat adó - hegylábi szőlőművelést. E páratlan szépségű, 1993-ban alapított Somló Tájvédelmi Körzet nevezetességeit mutatja be a botanikus Kitaibel Pál (1757-1817) nevét viselő, 3 km hosszú, 9 állomásból álló önmagába visszatérő tanösvény (és az ehhez kapcsolódó vezetőfüzet). Az ösvény könnyen megközelíthető a nyolcas útról leágazó, a Somló felé vezető bekötőútról. A hegy oldalában, a Margit-kápolnánál található az ösvény első állomása.

Körtvélyesi-tanösvény

Körtvélyesi-tanösvény

A 3100 méter hosszúságú, úgynevezett Körtvélyesi-tanösvényt, fakéreggel borították, s festői környezetben vezeti a látogatókat, akik közben tudásukat is bővíthetik a zalai erdők jellegzetességeiről, s az ott folyó erdészeti tevékenység jelentőségéről. Az út nyomvonalán, amelynek végigjárásához jó másfél óra időt kell szakítani, tizenegy ismertető tábla tájékoztatja az érdeklődőket a terület növényeiről, állatvilágáról.

Lóczy-gejzír sétaút

Lóczy-gejzír sétaút

Az első bemutató sétaút az országban, mely elsősorban a félsziget különleges geológiai képződményeire hívja fel a figyelmet, de az útvonal mentén megismerkedhetünk a botanikai, zoológiai és tájképi értékekkel is a Tihanyi Önkormányzat 'Tihany' füzete segítségével. Az összességében 18 km hosszú, több kisebb és nagyobb körúttal hálózza be a félszigetet.

Madárbarát mintakert

Madárbarát mintakert

A pályázati forrásoknak köszönhetően az önkormányzatok, oktatási intézmények, oktatóközpontok, erdei iskolák, nemzeti parkok részéről egyre nagyobb az igény a tanösvények iránt. Az MME Madárbarát mintakert tanösvénye ideális szemléltető és bemutató segédanyaga lehet nemcsak az iskolaudvaroknak, arborétumoknak, védett területeknek, de akár a települési közparkoknak, közterületeknek is.

Tuti menü