Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Alföld képes leírás - Tanösvény.tlap.hu
részletek »

Alföld - Tanösvény.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tanosveny.tlap.hu » Alföld
Keresés
Találatok száma - 18 db
Anna-ligeti

Anna-ligeti

Az Anna-ligeti gyűjteményes kert története Bolza József letelepedésével kezdődött meg, aki a liget egy részén és az arborétum mai területén is ún. fáskertet tartott fenn. A park nevét Bolza József (Pepi gróf) feleségéről, Batthyány Annáról kapta, akivel együtt kezdték el a tájképi kert kialakítását, felhasználva a kedvező területi adottságokat: a Körös közelségét, az érintetlenül maradt puhafa-ligeterdő óriás méretű fehér nyarait és füzeit, illetve a keményfa-ligeterdő gazdag növényvilágát.

Gólyahír

Gólyahír

A térség déli részén található Tápióság település, mely talán legtöbbet őrzött meg a Tápió menti falvak egykori hangulatából. A bel- és külterületen kialakított útvonal 8 állomáson keresztül mutatja be a község természeti és kulturális értékeit.

Hortobágy-halastó

Hortobágy-halastó

Az Európa egyik legnagyobb vízimadár-élőhelyén lévő kitáblázott tanösvény és madárles megközelíthető a 33-as főközlekedési úton a 64 és 65-ös kilométerkő között. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó tanösvény hossza 10 km.

Kékmoszat

Kékmoszat

A kékmoszat tanösvény 12 állomásból áll. Az első állomás gyalog mintegy 15 perc távolságra helyezkedik az ifjúsági tábortól. Állomásról-állomásra bemutatja a Szelidi-tó környékét, kialakulását, élővilágát. A tanösvény bejárása része minősített erdei iskola programjainknak: tapasztalt természetvédő szakembereink történetei, gyakorlati példái teszik a gyermekek számára érdekfeszítővé a tanösvény állomásain bemutatott tudományosan megalapozott ismereteket.

Kerékpáros tanösvény Egyek-Pusztakócson

Kerékpáros tanösvény Egyek-Pusztakócson

Egyek-Pusztakócs mocsárvilága valaha közel tízezer hektáron terült el Ohat, Egyek és Tiszafüred határában. Az árvízjárta mocsarak természetes víztárolóként fogadták be a tiszai áradások hatalmas víztömegét. A kilencvenes évek közepén részben sikerült visszaállítani a terület vízutánpótlását, s ezzel a folyamszabályozás előttihez hasonló ökológiai környezetet. A madarak hamar birtokukba vették a régi-új élőhelyeket, amelyek néhány esztendő alatt ismét valóságos vízimadár-paradicsommá váltak.

Kígyósi

Kígyósi

A tanösvény hossza 5 km. Kiinduló pontja a Szabadkígyós településtől délre elhelyezkedő Nagyerdő északi része. Négy állomása gyalogosan két óra alatt bejárható. A tanösvény a Kígyósi-puszta növény és állatfajait, jellegzetes élőhelyeit mutatja be.

Kisgombosi természetismereti tanösvény

Kisgombosi természetismereti tanösvény

A tanösvény Hatvan külterületén található, a várostól északi irányban, mintegy 6 km-re. Hatvanból Lőrinci felé egy alsórendű, de jó minőségű burkolt úton lehet utazni. Óhatvanból a Balassi úton indulva a város szélén (még a város belterületén) érjük el Nagygombos-majort, majd szántók és erdősávok mellett haladva Kisgombos-majorhoz érünk. Menetrend szerinti autóbusszal (a Hatvan-Lőrinci, Hatvan-Apc viszonylatban) érkezők itt szálljanak le. A majorsághoz néhány lakó és gazdasági épület tartozik, az autóbusz megállóból ezek mellett indul egy földút, amelyen a házsor végén balra fordulva egy kis emelkedőn a fás legelőre, a tanösvény indulási pontjához mintegy öt perc alatt fel lehet gyalogolni. Ha Kisgombos-majortól tovább megyünk Lőrinci felé, még további 1,5 km után (az erőművi beágazót elhagyva) egy rossz minőségű, de személygépkocsival és busszal is járható szilárd burkolatú bekötőút található jobbra. Különjárattal érkezőknek ez ajánlott: mintegy 1 km-t haladva, járművel is közvetlenül a tanösvény induló pontja mellé juthatunk.

Kontyvirág tanösvény

Kontyvirág tanösvény

3,5 km hosszú, tájékoztató táblákkal ellátott sárga félkör jelzésű hurokszerű útvonal a holtág és az ártéri erdő megismerésére alkalmas. A tanösvény a Szikrai-Holt-Tisza hídjától indul. Megközelíthető: A Tőserdei üdülőtelep Kecskemétről a 44. sz. főúton és vasúton is elérhető.

Mártély - Ártéri tanösvény

Mártély - Ártéri tanösvény

A képzőművészek kedvelt alkotóhelye, a tájképileg is megkapó mártélyi Tisza-part, mely 1971-óta védett. A Tisza egykori árterét az 1846-ban megkezdett folyószabályozás a töredékére zsugorította. A körtvélyesi és az ányási kanyar átmetszésével két holtág keletkezett. A morotvákkal bezárt szigetek, mélyfekvésű ártéri erdők, rétek buja növényzete gazdag állatvilágnak nyújt menedéket. A tájvédelmi körzet nemzetközi jelentőségű vizes élőhely. Tízezernyi vadlúd és vadréce jelenik meg árvízkor és télen a be nem fagyó folyószakaszon. Nyárvégi és őszi látványosság a feketególyák és a kócsagok vonulása. A mártélyi holtág kedvelt üdülőterület, ahol szabadstrand, kemping, csónakkölcsönző, éttermek, lovaglási lehetőség is van.

Hirdetés
Orgoványi rétek - Rekettye tanösvény

Orgoványi rétek - Rekettye tanösvény

Az Ágasegyháza-Orgovány területén áthaladó piros sáv jelzésű túraútvonal Orgoványi rétek néven két jól elkülöníthető részre osztható fel, mely a homokvidék jellemző területeit mutatja be. Az Ágasegyháza külterületén elhelyezkedő Rekettye tanösvény 6 állomásból áll, mely 2,3 km hosszú. A Kiskunsági Nemzeti Park gondozásában lévő tanösvény az ágasegyházi rétek tájtörténeti vonatkozásait tárja fel. A túraútvonal másik része, mely 4 km hosszúságú és 5 állomásból áll a Pimpó tanösvény nevet kapta, s Orgovány község külterületén helyezkedik el. Mindkét túraútvonal igen változatos adottságokkal rendelkezik.

Pálfája

Pálfája

Az ingyenesen és engedély nélkül is bejárható Pálfája tanösvényen megismerkedhetsz a homoki tölgyesek élővilágával, a létüket veszélyeztető tényezőkkel, megőrzésük lehetőségeivel, találkozhatsz egy igazi faóriással, a végén pedig mozgalmas játék keretében teheted próbára megszerzett tudásodat!

Rekettye

Rekettye

A Fülöpházi buckavidék déli folytatásában, Ágasegyháza és Orgovány községek között találjuk az Orgoványi rétek elnevezésű, közel 4000 hektár nagyságú területet, mely 1972 óta áll természetvédelmi oltalom alatt, először mint tájvédelmi körzet, később mint a Kiskunsági Nemzeti Park része. Ezen a változatos tájon a látogató szinte mindent megtalál, ami a Duna-Tisza köze jellemzője: a térség a homokbuckák mellett nádasokat, nedves réteket, szikes gyepeket is magába foglal. Több orchideafaj, a buglyos szegfű és kornistárnics is megtalálható a területen. Homokbuckáinak növényzete átmenetet képez a fülöpházi és a bugaci között.

Szálkahalmi

Szálkahalmi

A szálkahalmi tanösvény a Hortobágy pusztáira jellemző felszíni formákat, fontosabb növénytársulásokat mutatja be. A tanösvény kiindulópontja és egyben névadója, Szálkahalom egy őshalom, úgynevezett kurgán, melyet a 3-4 ezer évvel ezelőtt itt élt nomád, pusztai népek építettek. Eredetileg kultikus és temetkezési helyként, később megfigyelőpontként használták. Rajta fut keresztül az egykori debreceni-újvárosi határárok. A halom neve a két település civakodásainak emlékét őrzi, mert ez a halom mindig is szálka volt az érintettek szemében.

Szikes-tó Tanösvény

Szikes-tó Tanösvény

A Hajdú Family Park projekt egyik célkitűzése, hogy a helyi természeti értékeket megőrizze és a szikes tavak élővilágát megismertesse az idelátogató közönséggel. A terület bemutatásához szükséges magának a Szikes-tónak és parti sávjának rekonstrukciója. A rehabilitálás során a Szikes-tó parti sávjából el kell távolítani a tájidegen fajokat (akác), illetve rendszeres kaszálással visszaszorítani a Szikes-tavat körülölelő gyomtársulásokat.

Tanösvény a Hármashegy alján

Tanösvény a Hármashegy alján

A Zsuzsi kisvonat hagyományos közlekedési eszköze volt a Debrecen környéki tanyáknak. Több mint 100 évvel ezelőtt hozták létre, hogy a környéken lévő tanyák valahogyan kapcsolatba kerüljenek a világgal. Így részt vállalhattak a 'nagyváros' élelemmel való ellátásában, s hozzájuthattak az iparcikkekhez ők is. A közúthálózat, az autóbuszközlekedés fejlődésével ügy gondolták, hogy nincs szükség a kisvonatokra, így hazánkban nagyon sokat visszafejlesztettek. A Zsuzsi vonat nyomvonalát is a lakossági tiltakozása ellenére jelentősen lerövidítették. Néhány éve pedig az üzemeltetés nem kifizetődő volta miatt a teljes leállítás mellett érvelt Debrecen város önkormányzata. Pedig a pénz nem minden!

Tanösvény, a gyűjteményes rész tematikus ösvényei

Tanösvény, a gyűjteményes rész tematikus ösvényei

Az véderdősáv mentén 610 m hosszan húzódó tanösvény összesen 15 táblán mutatja be Kecskemét éghajlati, valamint az arborétum talajviszonyait. Érdekes leírásokkal, színes illusztrációkkal ismertetik a látogatókat az arborétum (és más erdők) növény-, állat- és gombavilágával. A tanösvény egy része kifejezetten a rovarvilág ismertetésével foglalkozik.

Tanösvények a Közép-Duna-völgyben

Tanösvények a Közép-Duna-völgyben

Apaj - Réce tanösvény Az 1100 m-es, öt állomásból álló tanösvény a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb szikes pusztáját mutatja be, melyen többek között túzok és szürke marha is megfigyelhető. Az útvonal vizesélőhely-rehabilitációs területet is felfűz, mely érzékelteti a hajdani kiterjedt alföldi vízi világot, s így számos ritka madárfaj élőhelye. Az útvonalat fehér nyíl jelzi, egész évben látogatható, végén madárles található.

Tuti menü